Начало

Начало

Музеи

Атракции

Събития
Хотели
Механи

Карта

За нас

Начало
Българино,
знай
своя род и език !

 

www.koprivshtica.eu проведе конкурс за есе за ученици по повод 160-годишнината от рождението на Стефан Стамболов на тема "С какво държавникът Стамболов промени България?"

Имаме удоволствието да обявим победителите в конкурса /решихме те да са двама/:
Антония Светлинова ХI a клас на ПМГ "Св.Климент Охридски" - гр.Монтана
Йолена Гешева IХ клас на ЕГ "Иван Вазов" - гр.Плевен
те ще получат и обявената награда - уикенд в гр. Копривщица.
Трябва да отбележим, че сред останалите есета имаше много интересни идеи и оригинален подход при представяне делото на Стамболов, но няма как да наградим всички. Все пак екипът на www.koprivshtica.eu реши да даде поощрителна награда на:

Мартина Милкова X в клас на Английска гимназия "Гео Милев", гр. Русе

Благодарим за участието на всички! Екипът ни ще се свърже с отличените.
Очакваме Вашите идеи за следващия конкурс!

 

Имаме честта да публикуваме отличените есета:

С какво държавникът Стамболов промени България?

 

                 Ярка фигура в един от най-значимите периоди за България, ненадминат министър-председател, човек, който „влиза в историята, като я създава” – много може да се напише за него. Но кой всъщност е Стефан Стамболов?
Роден на 12 февруари 1854г., той за първи път се появява на сцената на българската история на Църковен събор в Цариград през 1871. Петко Славейков пише: „Днес срещнах едно момче на 16г. – Стефан Николов от Търново. Говори ми три часа. От очите му пламък изскачаше. Сега вече повярвах, че България ще се освободи.” И наистина – младостта на Стамболов преминава в пламенни речи, себеотрицание в името на родината и пълно отдаване на предосвободителните борби. За него Захари Стоянов казва: „После Левски и Бенковски, той има най-голямо влияние между народа”, а Иван Андонов го нарича „исполин, за когото майка България пет века се е мъчила, додето го роди.”
Стамболов спомага изключително за Освобождението, а след него заема важни длъжности в управлението на България – първоначално като народен представител, а на 1 септември 1887 става и министър-председател. Политиката му с течение на годините става все по-твърда, като дори си служи с диктаторски методи. Според неговите виждания, българският народ е достатъчно зрял, за да се самоуправлява и във вътрешната политика трябва да се избегне всякаква намеса на други държави, и по-специално на Русия, от чиито действия проличава силното й желание за контрол над България. Някои критици твърдят, че именно поради политиката на Стамболов като „русофоб”, следващите десетилетия са пагубни за държавата (загуба в Първата и Втората световна война).
Една от основните задачи в програмата на Стамболов е обединяване на българските земи, тъй като след Берлинския конгрес, Македония и Одринска Тракия остават в пределите на Турция. Този, така наречен „национален въпрос”, е от изключително значение. И въпреки че на този етап не може да бъде напълно решен, Стамболов постига много – назначава общо четирима български владици в Скопие и Охрид, българските училища стават равноправни с гръцките, признават се официално за български и още 40 общини в Македония.
По времето на Стамболов, България, след османското владичество видимо изостанала от другите държави, започва своята модернизация с усилени темпове – вносно-износната търговия с западните държави се увеличава, създават се акционерни и застрахователни дружества, отварят врати нови промишлени предприятия и банки, натрупват се капитали, които тласкат икономиката напред. Строят се железопътни линии, а също и всякакви видове сухопътни, морски и речни пътища. Поставя се началото на пощенското дело и на междуградските телефонни разговори. Българската народна банка се оформя като главен институт. Организирано е и първото земеделско-промишлено изложение. Правят се промени в програмите на средните учебни заведения. Създадено е първото висше училище, наречено „Висш педагогически курс”; образованието се стимулира, като дори бюджетът му нараства повече от два пъти по време на управлението на Стамболов. Културната дейност се развива – отделят се много средства за библиотеките и музеите в Пловдив и София, а също и за театър.

Стамболов е изключителен управник. Той, заедно със своето правителство, за седем години успява да направи това, което днешните политици не биха могли да постигнат дори за двадесет. Но защо? Истината е, че Стамболов обича България и прави всичко за нея с открити мисли – няма корупция, няма кражби, няма подкупи, за съжаление думи, които все по-често чуваме около нас.
И всъщност след Освобождението е имало много министър-председатели и управници, но измежду тях един е Стамболов! А ние всеки четири години тръпнем в очакване да се появи следващият!

Йолена Гешева - 9клас, ЕГ "Иван Вазов", Пловдив

 

С какво държавникът Стамболов промени България?

              България –страна претърпяла множество войни, 5 вековно робство и дала множество жертви. Това е нашата велика родина, нашият дом и ние като едни истински българи трябва да се борим за по-доброто бъдеще на нашата държава. Докато размишлявам за развитието на страната ни, няма как да не се сетя за Стефан Стамболов – едно от най-важните лица в българската история. С железния си ум, находчивост и патриотизъм, той постига един невероятен прогрес и променя България към по-добро. С какво Стамболов промени България, ли ?
              Благодарение на несломимия му дух и неоспоримите му качества на лидер, Стамболов взема активно участие в Старозагорското и Априлското въстание.  Жертва собствения си живот в името на родината. Бори се за Съединението на Княжество България с Източна Румелия.  Точно в този регион, в който се е намирала Източна Румелия са едни от най-прекрасните кътчета на нашата родина, там са родени и много българи, с които можем да се гордеем. Ако нямаше кой да се бори за Съединението, то колко щяхме да изгубим ? Това не е просто парче земя. Това е България! Благодарение на Стефан Стамболов и активното му участие в  Сръбско-българската война , официално България е цяла.  По време на неговото управление княжеството претърпява икономически разцвет и тръгва по пътя на индустриализацията и модернизацията.  Все повече се оценява българското производство и се укрепва авторитетът на родината ни.  България  бързо се интегрира като европейска страна и тръгва по пътя на устойчиво и интелектуално развитие.
              Най-важната мисия на Стамболов е България да е цяла, да се развие икономиката на страната и да защити авторитета на държавата ни. В днешни дни, за съжаление, малко са политиците, които наистина мислят за по-доброто бъдеще на България. Повечето за изпечени крадци и лъжци, които се интересуват само и единствено от себе си . Намеренията на Стамболов са точно обратни. Той се ръководи само и единствено от националните интереси. Неговата цел е народа ни да е по-добре. Да се цени българското производство и да трудът на българите да не бъде напразен. Той работи в полза на обществото ни.  Поради факта, че Стамболов поставя интересите на държавата, пред тези на политиците, срещу него са извършени два атентата, единият, от които завършва пагубно за българския революционер. Въпреки това за 7 години Стамболов промени България към по-добро, от колкото някои други политици за по-дълъг период от време.
              Преминал през етап на робство и мъка, през годините на следосвобожденска България,  Стамболов се превръща в една от най-важните политически фигури. Неговият принос към развитието на българското общество е факт и ако повечето наши политици действаха като него – в името на националните ценности, то и днес България можеше да е много по-добре развита страна. Жертвайки живота си, Стамболов прави всичко по силите си за Съединението на Княжество България с Източна Румелия – постижение, за което сме му благодарни и до днес. Жалко е, че българският народ не е достатъчно информиран за този непоколебим държавник, благодарение на който България е цяла.  Поклон пред защитника на родното Стамболов! Споделям неговите думи "Аз не съм от фарисействующите политикани, аз направо вървя към целта си: когато видя нещо по моето вътрешно убеждение, че то трябва да се направи за спасението на Отечеството, правя го, макар да е запретено от законите."


Антония Светлинова

ПМГ „Св. Климент Охридски“ – Монтана, 11а клас

 

Вижте нашия предишен конкурс

 

 

 

Копривщица град-музей

Копривщица град-музей

Копривщица град-музей

Копривщица град-музей

Копривщица град-музей

Копривщица град-музей

Копривщица град-музей

Копривщица град-музей

Копривщица град-музей