Начало

Начало

Музеи

Атракции

Събития
Хотели
Механи

Карта

За нас

Начало
Българино,
знай
своя род и език !

 

www.koprivshtica.eu проведе конкурс за есе за ученици по повод 170-годишнината от рождението на Георги Бенковски. Учениците можеха да избират между заглавията "Защо Бенковски е един от символите на Копривщица?" или „Защо подвигът на Бенковски ще пребъде?”
Имаме удоволствието да обявим победителя в конкурса:
Виктор Иванов Х б клас на Спортно училище „Георги Бенковски” - гр.Плевен
той ще получи и обявената награда - уикенд в гр. Копривщица.
Трябва да отбележим, че сред останалите есета имаше много интересни идеи и оригинален подход при представяне делото на Георги Бенковски, но победителят е само един. Все пак екипът на www.koprivshtica.eu реши да отличи есета на:

Мария Василева - 5 клас (профил японски език), 18 СОУ „Уилям Гладстон”, гр.София,
Антонина Миткова - 8 "a" клас, Спортно училище, гр.Плевен, и
Габриела Караджова - ОУ „Св. Иван Рилски” - 6 „а” клас, гр.Хасково,

които ще бъдат също наградени от www.koprivshtica.eu с поощрителни награди!

Благодарим за участието на всички!
Очакваме Вашите идеи за следващия конкурс!

 

Имаме честта да публикуваме творбата на победителя:

ЗАЩО ПОДВИГЪТ НА БЕНКОВСКИ ЩЕ ПРЕБЪДЕ?

 

                  Георги Бенковски е роден в Копривщица, града, който ярко присъства в историята на България, защото в него са се родили и оформили като личности редица герои на предосвобожденското време. Там духът на българите е буден, там започва и Априлското въстание – най-трагичния и героичен момент от епохата преди Освобождението.


                  Бенковски от малък преживява изпитания и трудности, които са го научили да цени и да се бори за истинските стойности в живота. За него най-голямата ценност е свободата на Отечеството. Неговият призив към българите: ”Ставайте, робове, аз не ща ярем” отеква с нова сила в настоящето. Буйният му темперамент и силният патриотизъм увличат неговите съвременници в идеята за свобода. Той е човек, който не просто живее, а се посвещава на цял един народ и пролива кръвта си за него. Заслугата на Бенковски да я има днес България е огромна. Дори неговите действия да не водят до успех на Априлското въстание, все пак се стига до идването на Русия в България и осъществяването на неговата мечта – Освобождението на България.
Днес, 170 години след рождението на Бенковски, дойде време, в което примерът му ни е най-необходим, защото имаме нужда от обединител и безкористен водач като него.


                  Днес ценностната система се е променила и отдавна няма идеали, които да обединят хората, няма и лидери като него. Днес се раждат друг тип лидери, така наречените „босове”, които отстояват само материалните си интереси, без да допринасят с нещо за благосъстоянието на изстрадалия народ. Дали и ние, обикновените хора не носим вина заради поведението си - крием се зад маски и приемаме безкритично хаоса и беззаконието, блазним се от материалните придобивки. Тогава как сред нас ще се роди новият лидер, който по някакъв начин ще повтаря качествата на Бенковски? Кой ще е човекът, който ще промени мисленето ни и ще ни обедини около каузата за един по – достоен живот? Въпросът остава неразрешен. Но едно е сигурно, че каквото и да е времето, винаги българите ще се съизмерват с Бенковски, а какъв по-добър начин от този, за да се съхрани споменът за този герой и така да пребъде неговият подвиг!


                  Кристиян Иванов Х б; Спортно у-ще „Г.Бенковски” - Плевен

 

 

 

Копривщица град-музей

Копривщица град-музей

Копривщица град-музей

Копривщица град-музей

Копривщица град-музей

Копривщица град-музей

Копривщица град-музей

Копривщица град-музей

Копривщица град-музей